Ce spun românii despre dezinteresul stareţei Iosefina Giosanu faţă de ”Casa Eminescu“ de la Văratec şi lipsa de reacţie a autorităţilor în acest caz

După mai bine de un an de la data lansării petiţiei având ca scop „Restaurarea casei Mihai Eminescu din cadrul Minastirii Varatec, jud Neamt”, reacţiile românilor din ţară şi din străinătate faţă de ignorarea de către autorităţi a situaţiei dramatice în care se găşeşte monumentul nu încetează să apară.

Casa monahală-monument istoric în care locuia Eminescu când venea la Văratec (aprilie 2012)

Am vazut pe „B1” emisiunea domnului Cristoiu despre casa in care a locuit Eminescu la Varatec. Sunt indignat de lipsa de interes a staretiei si a Ministerului Culturii pentru renovarea acestui vestigiu national. Venim de ani de zile la Varatec aproape in fiecare an si nu am fost informat nici odata despre aceasta casa. Nici un indicator, nimic. Culmea este, ca acum cativa ani, au fost refacute cred ca cel putin zece case dealungul soselii ce duce la manastire. Nu s-au gasit cativa lei si pentru aceasta casa?. O rusine ai zice „nationala”.

Dr. Alexandru Lindner, Frankfurt pe Main, Germania

Toti trebuiesc obligati sa cedeze la ambitiile lor mai mult decat lumesti. La urma urmei este un obiectiv de interes national.

Marian G Dorobantu, Macomb, USA

Este o rusine lasarea in derizoriu a patrimoniului national. Locuiesc in Franta de 10 ani si aici nici cel mai mic monument nu este lasat in voia sortii. Rusine Maica Stareta !!!

Moise Vlad, Gap, Franţa

Pacat, nepasare caracteristica neamului nostru! Oficialii invoca bariere birocratice, iar biserica (stareta) probabil ASCUND INTERESE MESCHINE!

Codru Anghelache, Johnson, Vermont, USA

Laud aceasta initiativa si ar fi bine sa se ia in consideratie si alte case istorice cu care romanii se mandresc. Sa fie adusa inapoi valoarea Romaniei, care a fost si este calcata in picioare de te miri cine. Sant in aceasta frumoasa tara multe locuri care ar trebui sa fie amenajate pt turism. Numai asa biata Romanie isi va cistiga faima pe care a avut-o si i s-a luat din cauza lacomiei celor care au condus-o la dezastru. RUSINE pt cei care o lasa in paragina si isi umfla buzunarele lor fara bun simt. Macar acum treziti-va si faceti ceva pentru tarisoara asta in care traiti .”

Nicoleta Radulescu, Florida USA

Ar trebui sa ne fie rusine fiecarui roman ca s-a ajuns aici. Aceste locuri ne definesc ca natie pe acest pamant printre celelate natii.

Catalin Cazangiu, WA USA

Eminescu este una dintre radacinile prin care ne tragem seva din identitatea nationala iar casa lui trebuie sa exista ca un reper si o aducere aminte a trecerii marelui poet prin aceasta lume efemera! NU, DEMOLARII CASEI LUI EMINESCU!

SPOIALA MARIANA, Montrouge -Paris Franta

Este surprinzator de dureros sa constatam ca administratia Minastirii Varatec intirizie sa aprobe un proiect atit de important pentru……propria imagine publicitara!! Cind un turist viziteaza casa memoriala Mihai Eminescu, va vizita cu siguranta si Manastiirea Varatec! Este o afacere in care toata lumea CISTIGA….Mai ales daca se impune un pret simbolic la intrarea in Casa Eminescu necesar pentru intretinere.

Constanta si Virgil Antonov , USA, Lancaster, CA

Odaia în care Mihai Eminescu a scris "Călin". "Casa Eminescu", Mânăstirea Văratec (aprilie 2012)

Este inadmisibil. Cineva trebuie sa raspunda. Patriarhia trebuie sa actioneze de urgenta.

Munteanu Cosma Ionel, Iaşi

Am vizionat emisiunea de pe canalul B1 si sunt intrigata de atitudinea maicii starete de la Varatec. Pentru mine Varatecul reprezinta un loc special catre care merg ori de cate ori ajung in Moldova si de fiecare data merg sa aprind o lumanare Veronicai Micle, gandindu-ma la iubirea din sufletul ei. Ce ma intriga foarte tare este faptul ca in aparenta pozeaza drept asceta, dar permite dusuri cu vibromasaj in chiliile maicilor si jacuzzi. Le-am vazut cu ochii mei vara trecuta. 

Benescu Olguta Ludmila, Buzău

Asa cum se intampla tot mai des in ultimul timp in aceasta tara, tot ce este de valoare este supus jafului sau neglijat, lasat la bunul plac al unor persoane incompetente si inchistate, ajunse in anumite functii de conducere pe alte criterii decat cele de competenta. Ceea ce este mai trist e ca biserica (prin reprezentantii ei ) a devenit din ce in ce mai hrapareata, intrand in posesia unor bunuri de valoare, de patrimoniu national, de care nu are grija deloc… Tot ce stiu popii, e sa adune cat mai multi bani, sa traiasca ei bine. Rusine sa le fie , ar trebui trasi la raspundere, pt. asemenea comportament.

CATALIN MIHALACHE, Piatra Neamt

E aberant ceea ce se intimpla. Dar la nivelul nesimtirii politicienilor romani,de fapt niste parveniti cu pretentii de nemuritori…Plus ca la cultura avem ministru un reprezentant al UDMR. Ne ramine din ce in ce mai clar finalul din Scrisoarea a3-a. Este tot ce avem de facut in locul lui Tepes.

Balate Cristian, Bucuresti

Un mare pacat sa lasam asa de izbeliste casa unde a locuit marele nostru poet national !!!! Din pacate asa e la noi in Romania daca nu putem vinde ceea ce avem la alti care stiu sa aprecieze dar nu au , noi lasam balta poate poate se va repara singura !!! Oricum rusine mare !!!

Alin-Vasile Moldovan, Reghin/Mures

Trebuie sa facem totul pt a pastra valorile acestei tari. Daca nici Eminescu nu mai are valoare pt unii oameni din tara asta, atunci ne pierdem valorile ca oameni. Sa le fie rusine celor care au puterea de a face ceva in privinta asta si care refuza din diverse motive. Nu ne mai miram de ce generatiile tinere stiu din ce in ce mai putine despre Eminescu.

Tinta Ionelia, Bucuresti

Cum se gasesc bani ptr toate prostiile pe care unii le viseaza noaptea iar ptr acest scop nobil nu? Sper ca factorii de decizie din ministerul culturii si consiliul judetean Neamt sa ia cele mai urgente masuri ptr salvarea acestui lacas

Zorila Ionel, Bucuresti

"Si daca Eminescu nu era in tinda, spiritul lui, da. Dar, ati putea spune, spiritul lui Eminescu e-n toate. O fi, dar era si-acolo!”-"Casa Eminescu", Mânăstirea Văratec (aprilie 2012)

Oare NICI BISERICA ORTODOXA ROMANA SA NU AIBA BANI PENTRU O FOARTE MICA OPERA REPARATORIE? Asta chiar ACOLO in BUCOVINA ROMANEASCA ….unde BOR scoate BANI GREI DIN: turism religios, exploatare agricola, EXPLOATAREA PADURILOR……”

Cristian Niculae Florin, BUCURESTI

Ideea de a minimaliza valorile, dar mai ales ideea de demitizare, marginalizare si minimalizare a lui Eminescu nu e noua; ea poate fi intalnita chiar la mentorii actualei si fostelor administratii ale tarii. Comunistii l-au hiperbolizat ca poet pe Eminescu, trecand sub tacere opera, poate mult mai vasta si de mai mare importanta, de instruire morala a poporului, din publicistica de exceptie a marelui Pedagog. Minunatul filosof Constantin Noica, ca opera politica izvorata din dragostea de neam si tara, dar si din calitatea de pedagog al neamului, face din Eminescu nu Poetul neamului ci Pedagogul cu majuscula al neamului romanesc. Ori este cunoscut faptul ca educatia in spiritul dragostei de Dumnezeu, de neam, de limba, de valorile autentice si de mosie (ca pamant sfant in care odihnesc mosii si stramosii npstri) ieri, astazi si mereu , la noi este considerata cel putin o infractiune, daca nu chiar o crima. Un popor educat in acest spirit nu poate fi biruit, decimat, subjugat ori anihilat dupa bunul plac al celor ce ne doresc asa. De aceea se desconsidera valorile, se lovesc, se batjocoresc si demitizeaza, pentru ca exista si creeaza valori. Lupta cu valorile este subversiva nu directa. Lupta directa naste impotrivire, dar lupta prin uitare, prin marginalizare, neglijare si parasire a valorilor coroborata cu promovarea kitsch-ului, a non-valorii, a grosolaniei, a uratului si nesimtirii, e o betie ce adoarme cugetul si il cucereste fara efort, ducandu-l in robie si moarte sigura. Regasim aceasta tactica in orice loc, in orice opera,in orice urma a marilor valori, in tot ceea ce aduce aminte de barbatie, de curaj, de demnitate nationala. Tot astfel se intampla si cu aceasta urma a trecerii Pedagogului prin viata si prin locuri binecuvantate de Dumnezeu, caci pentru Eminescu Biserica reprezenta „maica neamului romanesc”.

Vasile Dan, Hunedoara

”Patrimoniul national trebuie pastrat cu sfintenie, fiindca reprezinta marturia unui trecut, iar trecutul nu reprezinta altceva decat sufletul unei natiuni. Mihai Eminescu un poet inegalabil a carui amintire trebuie sa ramana peste veacuri in memoria romanilor si in analele literaturii universale.”

Stefania Ciubotaru, Bucuresti

Eminescu este cel mai mare poet al nostru…Ar trebui sa-i facem un palat, nu sa-i restauram doar o casa...

Anda Doinita Ionescu-Marcu, Galati

”Locuiesc in zona de unde fratii Grimm si-au cules si inspirat povestile. Aici tot ce a fost ”atins” de ei este pastrat cu sfintenie atribuindu-li-se valoarea binemeritata.Si noi putem face la fel. Este pacat sa dam uitarii un lucru de o valoare atat de inestimabila.”

Alina Ritter, Hofgeismar, Deutschland

Trebuie sa ne trezim, caci daca n-o facem acum s-ar putea sa incepem sa raminem fara trecut, fara istorie …..vom deveni ceea ce doresc dusmanii ,un popor dar nu o natie…..

Nichita Mihai, Iasi

Restaurarea casei MIHAI EMINESCU din cadrul Minastirii Varatec, jud Neamt”, trebuie facuta cit mai urgent intrucit este un bun de patrimoniu al tuturor romanilor, indiferent de etnie ! S.O.S. La fel de jalnic arata si Casa parinteasca a marelui nostru CIPRIAN PORUMBESCU ! Rusinos de jalnic !

ing. ALISTAR TANTA, PIATRA NEAMT

Eminescu este tot ce avem mai scump in aceasta tara. Fara el am fi mult mai saraci sau chiar nici n-am fi. Nu lasati sa piara nicio urma din scurta-i, dar marea sa trecere! Nu mai avem multe marturii legate de Poet. Nu repetati gestul Bucurestiului (casa relativ recent distrusa de pe strada Buzesti).

Novac Ionel, Bucuresti

”Am fost acolo. Am cunoscut-o pe Zoe Dumitrescu Busulenga acolo la Varatec. Ea mi-a povestit de aceasta casa, apoi am fost de am vazut-o cu ochii mei. Si daca Eminescu nu era in tinda, spiritul lui, da. Dar, ati putea spune, spiritul lui Eminescu e-n toate. O fi, dar era si-acolo!”

Ciprian Butnaru, Cluj

Ca arhitect sunt alaturi de initiatorii restaurarii acestui monument si sper sa avem castig de cauza in fata Ministerului Culturii si Cultelor. Ar fii pacat sa ratam si de aceasta data si sa ne scape printre degete inca un samn al prezentei printre noi a marelui poet. Cunosc locul, mergeam in studentie pe acolo si este deosebit ,cu un farmec aparte, care atunci nu intelegeam de unde vine, dar reintorcandu-ma dupa ani am realizat misterul locului.

Arh.Viorica Pintea, Bucuresti

”Tot ce este legat de Mihai Eminescu, trebuie conservat si transmis generatiilor urmatoare.
Nu va lasati ingenuncheati. Cu toate greutatile mergeti inainte! Creati un precedent care va fi cu siguranta urmat si de altii. Mult succes! P.S. Bunica mea avea langa icoana doua portrete: A.I. Cuza si Mihai Eminescu. Acestea imi sunt si primele imagini ramase din copilarie.”

Elena Stoican, Bucuresti

Ar trebui sa ne conservam valorile nationale. Alti nu au valori si le inventeaza, pe cand noi le avem si ne batem joc de ele.

Albu Mihaela, Bucuresti

”Sunt Englez dar eu cunosc lucrarile de Eminescu, echivalentul de Shakespeare pentru romani. Cat de mult este dat de investitii (si de profitul realizat din), turismul conectat la Shakespeare aici, in Anglia? Si ceea ce este dat / castigat de la Eminescu? ”

John Farrel, Manchester, Anglia

Vai de poporul care nu isi pretuieste valorile. Si am ajuns sa cersim autoritatilor demnitatea de a fi roman. Sa ne fie rusineincepand cu fruntasii care construiesc terenuri de fotbal in panta…

George Simonovici

Trebuie sa facem ceva pentru a determina autoritatile sa declare aceasta casa monument al patrimoniului cultural al Romaniei. Nu putem aloca bani doar pentru borduri si autostrazi.”

Mindrila Ion, Iasi

Reclame

Un comentariu

Din categoria Casa Eminescu Văratec, Eminescu, Mânăstirea Văratec, Refacerea Casei Eminescu de la Văratec, Văratec

Un răspuns la „Ce spun românii despre dezinteresul stareţei Iosefina Giosanu faţă de ”Casa Eminescu“ de la Văratec şi lipsa de reacţie a autorităţilor în acest caz

  1. stella

    ce sa zic sant dezgustata de tot ceea ce se intampla in romania . nu-mi vine sa cred ca autoritatile sant atat de pasatoare de aceste valori care le are romania si unice . autoritati ai romaniei SA VA FIE RUSINE , atat pot sa spun.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s